logo

Η διατροφή ως παράγοντας μείωσης του στρες

 

Οι τρόποι μείωσης του στρες  είναι ένα συχνό θέμα συζήτησης, παρ’ όλα αυτά  δεν είναι ευρέως γνωστό ότι η διατροφή  μπορεί  πραγματικά να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των σωματικών αντιδράσεων που παράγονται αυτόματα στο σώμα κατά το καθημερινό οξύ στρες. Το 90 τοις εκατό της  σεροτονίνης ,της  ορμόνης που  συνδέεται με την διάθεση, παράγεται  στο έντερο και όχι στον εγκέφαλο. Φαίνεται πως είναι βοηθητική η κατανάλωση τροφών  οι οποίες περιέχουν ένα  αμινοξύ γνωστό ως τρυπτοφάνη, το οποίο στην συνέχεια παράγει σεροτονίνη. Το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να φτιάξει τρυπτοφάνη  με φυσικό τρόπο ,επομένως πρέπει να την λάβει από τις τροφές που την εμπεριέχουν. Η τρυπτοφάνη μπορεί να βρεθεί στα τρόφιμα, ενώ η σεροτονίνη όχι.

Η απάντηση είναι όχι στις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα σάκχαρα .Τέτοιες τροφές μπορούν να βλάψουν την λειτουργία του εγκεφάλου. Το σώμα μας χρειάζεται ένα μείγμα βιταμινών, μετάλλων ,πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπαρών οξέων προκειμένου να αυξηθούν τα επίπεδα ορμονών εξισορρόπησης όπως η σεροτονίνη.

Κάποιες τροφές βοηθούν στην μείωση της κορτιζόλης ,η οποία είναι μια ορμόνη που συνδέεται με το άγχος. H κορτιζόλη αυξάνει την φλεγμονή. Φρούτα όπως τα μύρτιλα είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά και βιταμίνη c,τα οποία μειώνουν τα επίπεδα  κορτιζόλης στο αίμα. Προτείνεται η αποφυγή τροφών οι οποίες αυξάνουν την φλεγμονή ,όπως το αλκοόλ ,η επεξεργασμένη ζάχαρη ,τα επεξεργασμένα δημητριακά, τα κορεσμένα και τα τρανς λιπαρά. Μερικοί διαιτολόγοι προτείνουν την χρήση σιροπιού σφενδάμου και ζάχαρη καρύδας ως υποκατάστατα. Η μαύρη σοκολάτα μειώνει επίσης την κορτιζόλη, έχει ενώσεις τις φλαβανόλες ,οι οποίες πιστεύεται ότι χαλαρώνουν τα αιμοφόρα αγγεία, βελτιώνουν την ροή του αίματος και μειώνουν την αρτηριακή πίεση.

Τα φρούτα και τα λαχανικά ενισχύουν την  σεροτονίνη. Οι μπανάνες ειδικά βοηθούν  στην ενίσχυση της σεροτονίνης.

 

 

Το σπανάκι ,το ελβετικό σέσκουλο, οι σπόροι κολοκύθας, το edamame ,το αβοκάντο και οι πατάτες είναι καλές πηγές μαγνησίου, το οποίο μειώνει την κορτιζόλη και προάγει τον καλό ύπνο. Τα πορτοκάλια, το μπρόκολο, οι γλυκοπατάτες, τα αγγούρια και ο αρακάς είναι πλούσια σε Κάλιο. Τα ψάρια με τα  Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα ,μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση του άγχους και στην αύξηση  της λειτουργίας του εγκεφάλου.

Συνοπτικά ,αυτή είναι μια λίστα με τις κορυφαίες τροφές που ενισχύουν την σεροτονίνη. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω οποιαδήποτε τροφή που περιέχει το αμινοξύ τρυπτοφάνη παράγει σεροτονίνη .Οι άλλες κορυφαίες τροφές είναι ο σολομός, το σπανάκι, οι σπόροι ,οι ξηροί καρποί και τα προϊόντα σόγιας.

Όσον αφορά την μείωση της κορτιζόλης  η μαύρη σοκολάτα παραμένει στην κορυφή, ακολουθούν οι σπόροι (chia ,κολοκύθα ,λινάρι, κάνναβη),το αβοκάντο, μπανάνες ,σπανάκι μπρόκολο, διατροφική μαγιά και προβιοτικά όπως επίσης και  οι ξηροί καρποί (καρύδια, αμύγδαλα ).

Πέρα από την καλή διατροφή , η μέτρια σωματική άσκηση , ο καλός ύπνος και  η εξάσκηση του διαλογισμού ή της ενσυνειδητότητας (mindfulness), είναι σημαντικοί σύμμαχοι στην αντιμετώπιση του άγχους.